Afdrukken

Wie is er bang voor de tandarts?

De meeste (kleine) kinderen zijn bang voor de tandarts omdat de boor zo’n raar geluid maakt. Ook zijn er veel mensen die denken dat de tandarts je alleen pijn doet. Maar de tandarts wil je eigenlijk niet pijn doen. Hij wil je alleen helpen om je tanden zo gezond mogelijk te houden. Wisten jullie dat er ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders bang zijn voor de tandarts waarvan ongeveer een half miljoen zeer ernstig bang is? De meeste van deze mensen gaan gemiddeld gedurende 7 jaar niet naar de tandarts. Jullie kunnen je voorstellen dat dit heel erg slecht is voor het gebit van die mensen. Als je nog bang bent voor de tandarts zou je kunnen proberen om een walkman met leuke muziek op te zetten tijdens de behandeling. Ook zijn er steeds meer tandartsen die zelf de radio aan hebben staan. Er zijn zelfs al tandartsen met een tv aan het plafond, waar je MTV op kunt kijken.

bange ridder

De tandarts vroeger en nu

De Middeleeuwen:

Naar de tandarts gaan was in de Middeleeuwen geen pretje. In die tijd heette hij nog chirurgijn. Zijn werkplek was vaak midden op het plein in het dorp. Iedereen kon je zien. De chirurgijn was een soort kermisattractie. Hij trok tanden zonder verdoving. Het enige wat je kreeg was een flinke slok sterke drank. Dit verzachtte de pijn.

De tandarts nu:

Tegenwoordig is naar de tandarts gaan helemaal niet erg. Er wordt duidelijk verteld wat er gaat gebeuren. Met alle moderne middelen hoeft niets meer pijn te doen. En met goede zorg kun je veel ellende voorkomen.

Bij de tandarts Ravense Hoek

Bij de tandarts Ravense Hoek geven we extra uitleg en laten we alles goed zien, zodat je kunt zien dat je niet bang hoeft te zijn, mamma of pappa kunnen gewoon bij je blijven als je op de stoel zit.

We hopen je snel weer te zien